vineri, 15 ianuarie 2016

Sesiune, dulce stres al vietii de student

                                          

                                     

                                         Sesiune.

Un cuvant simplu cu o incarcatura emotioanala inimaginabila. Daca esti student, si ai trecut de prima sesiune sau esti pe pragul de a o incepe pot spune un sigur cuvant: SUCCES! sau mai bine spus: INVATA!
Tu student blajin, te trezesti din al tau somn vesnic si letargic  la auzirea trambitelor ce anunta apropierea apocaliptica a examenelor. Ca de, doar nu exista student fara teama de restanta. Acest cuvant sobru te face sa tremuri pana in  adancul oaselor,si iti pare imposibil ca tu, studentul tipic,  cu o aura superioara , divina de cele mai multe ori sa pici un...AMARAT de examen. 
        Doar nu te-a facut pe tine un examen, nu-i asa?
   Si incepe cosmarul de a face rost de cursuri pe ultima suta de metrii...In mod evident cine ti-ar da tie, drag student cursurile ?Cel ce s-a trezit la ore inumane, a indurat frigul si aglomeratia doar ca sa scrie si el acolo 3 vorbe si sa auda interminabilele defintii ale unui profesor ticnit, si pe deasupra sa-si tina si ochii deschisi, in timp ce el predica aceiasi idee de 100 de ori sub alta forma. "Poate poate, or invata si prostii astia " spuse zambind un profesor univerisitar, un adevarat maestu al adormirii studentimii. 
       Drag profesor, ai face bani sa-ti ajunga pentru 2 vieti daca ai face o sala speciala pentru persoanele alea certate cu somnul. Ne povestesti despre meseria pe care o vom urma, dar nu ne spui " piata e supra saturata , si sigur nu o sa lucrezi pe domeniul asta vreodata, decat cu pile, bani dati sau tocitul coatelor in adevaratul sens al cuvantului , pe bancile unei universitati de prestigiu", nicidecum una ca aceasta.
       Revenind la ale noastre, parca Sfantul Duh si toate entitatile sunt impotriva ta, si nu gasesti un bun samaritean sa iti dea cursurile. Si tot incerci, sa convingi pe x , pe y  incepi chiar sa le cunosti numele si figurile pe care pana acum nu le-ai bagat de seama.
"Hai boss, da-mi si mie cursul fac cinste cu o bere." Aceste cuvinte magice, pot ajuta la indeplinirea acestui necaz, si pot forma prietenii temporare, discutii de complezenta pana la urmatoarea sesiune.
  Dar, hai cai rezolvat pana la urma cu acele cursuri...si printre altele auzi:"Ai terminat bibliogarfia aia?" Ce bibibliogarfie? Exista bibliografie? Si cazi si mai rau in negura nestiintei si te rogi la Dumnezeu sa iei un 5-ulica acolo , sa nu ramai restant. Vezi o foaie cu diverse titluri, te uiti crucisi si nu stii de unde sa incepi, asa ca ... nu mai incepi deloc. 
     Si iti subliniezi, si iti schematizezi pana ai impresia ca le vei invata atat de usor dar...nenorocirea loveste din nou. 
Parca-ti vine a da cu aspiratorul, dar parca ti-e putin foame, si daca tot ai mancat...un pui de somn e cel mai recomandat! Te trezesti ingrijorat ca si cum moartea ar sta cu coasa la al tau cap, si iti calculezi timpul pe care il mai ai pentru a invata. 
  Putin nu-i asa? Si mai ai si nu stiu ce proiect, la nu stiu ce materie. Ce sa faci? Ce sa faci? 
Pana la urma te enervezi si spui: "Ce-o fi o fi!"
   Apoi, te razgandesti si devii foarte credincios. Doar o putere divina te vor face sa inveti un ultima seara pe care o mai ai la dispozitie, si pe deasupra sa promovezi si examenul . 
  Si bagi o cafea, doua, trei. Mai bagi un energizant,  mai mananci ceva dulce si parca e din ce in ce mai multa informatie. Cat de crunta este aceasta viata! Cearcanele parca-ti acopera toata fata, precum si subtilul tremur pe care-l manifesti datorita cestilor de cafea iti fac degetele sa para intr-un maraton de antrenament dupa o febra musculara.
   Vine ziua examenului. Panica-i mare, parca ai uitat tot. Sau poate deja nu stiai nimic. Vezi subiectul si te iei cu mainile de ale tale-ti plete si spui in gand " Dar ce-am facut doamne'?  Arunci o privire fugitiva peste primul subiect si-ti spui : " Cand dumnezeu, hristos si sfinti am avut de invatat asa ceva?" Si incepi sa scrii acolo din ale tale-ti ganduri amestecate si parca, parca iese ceva.
  Treci la subiectul al doilea si spui : "Asta-i mai greu ca celalalt, ce ma fac? Poate stie Gigel sa-mi zica si mie ."
 Te intorci la Gigel, care sta cu nasu-n foaie, practic absent din aceasta lume si te ignora total ,tu aproape implorandu-l sa-ti dea si tie acolo de poamana un exercitiu, o idee.
  "Lasa Gigele, vezi tu omor dupa examenul asta"  Nimic domne' , dar nimic. Gigel isi continua lucrarea, fara a baga in seama suferinta si disperarea ta.
Pana la urma, faci tu acolo ceva si iesi din sala plin de nervi, ca soarta-i impotriva ta, si injuri sa ajunga pan' la sfinti.
 Te calmezi cat de cat si vine-un bou oarecare si spune : " Ce usor a fost!" In momentul ala figura ta se schimba dintr-una indiferenta, nepasatoare intr-una plina de manie. Parca l-ai bate pe X-ulica, daca tot i s-a parut asa usor de ce nu a dat si altora nu?Parca trebuia sa ne ajutam aproapele.
Si mergi spre casa linistit, cu castile in urechi si primesti un mesaj : " Maine vezi ca avem examen." Hai nu serios! Si te enervezi si mai rau si parca-ti iei campii. Ajungi la destinatie intr-un final, dupa o zi plina de chinuri si-ti spui: Mi-e atat de somn, ca pot sa am maine restanta."
Procesele de constiinta te chinuie, nu poti avea restanta ca nah..costa!
       Da-i bunule student si fa-ti si ultimul neuron sa capituleze.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate